Wydarzenia

Wydarzenia w aktualizacji.

O Cappelli


Marek Więcławek
- Dyrektor

Związany z zespołem Cappella Gedanensis od początku jego istnienia – i do chwili obecnej – jako wokalista tenor. Od 1992 r., tj. od czasu powołania instytucji kultury Miasta Gdańska, do 31.08.2015 r. pełnił funkcję zastępcy dyrektora Cappella Gedanensis. Od 01.09.2015 r. zajmuje stanowisko dyrektora Cappella Gedanensis, na które został powołany przez Prezydenta Miasta Gdańska, po wygraniu konkursu.





Zespoł wokalny

Adam Okrój
Bas

Anna Asmus
sopran

Edyta Łuczkowska – Swat
Alt

Grzegorz Zięba
Tenor

Hanna Kwiatkowska
Sopran

Irena Surmacz-Śnieżko
Sopran

Joanna Sperska
Sopran

Klaudia Trzasko
Sopran

Maja Zalesińska
Sopran

Małgorzata Lubińska–Falc
Sopran

Marek Więcławek
DYREKTOR, Tenor

Michał Grabczuk
Tenor

Piotr Macalak
Bas

Piotr Wierzchnicki
Bas

Romuald Szyszko
Tenor, Dyrygent

Sylwia Falecka
Alt

Tamara Hejka–Grom
Alt




Zespoł instrumentalny

Alicja Lach-Owsiany
Wiolonczela

Angelina Jagodzińska
Skrzypce

Damian Wdziękoński
INSPEKTOR ZESPOŁU, Kontrabas

Elżbieta Boguszewska
Obój

Elżbieta Kulińska
Klawesyn

Hanna Brzozowska
Flet

Katarzyna Kowacz
KONCERTMISTRZ, Skrzypce

Katarzyna Rogalska
Skrzypce

Mirosław Brzozowski
Trąbka

Paweł Hulisz
Trąbka

Piotr Swat
Skrzypcess



Przemysław Mazur

Przemysław Mazur, skrzypek Cappelli Gedanensis, solista, na zdjęciu podczas niezapomnianego koncertu z Nigelem Kennedy’m 2 kwietnia 2016 r w Starym Maneżu.

Konstanty Andrzej Kulka
- Patron artystyczny

Od Liceum Muzycznego do końca studiów w Wyższej Szkole Muzycznej w Gdańsku pracował pod kierunkiem Stefana Hermana. W 1971 roku ukończył studia z najwyższym wyróżnieniem. W roku 1964, będąc jeszcze uczniem Liceum Muzycznego, brał udział w Międzynarodowym Konkursie im. Niccola Paganiniego w Genui, na którym otrzymał dyplom ze specjalnym wyróżnieniem...

Czytaj więcej...


Artyści współpracujący z Cappellą
    Dyrygenci współpracujący z Cappellą
    • Strona WWW
      Ph: Wojsaw Brydak

      PROF. Alina Kowalska – Pińczak
      Dyrygent, Założycielka

    • Strona artysty
      Ph: bach-cantatas.com

      Paul Esswood
      Dyrygent

    • Strona artysty
      Ph: revistamusical.cat

      Alfons Reverte Casas
      Dyrygent

    • Strona WWW
      Ph: cndm.mcu.es

      Marian Rosa Montagut
      Dyrygent

    • Strona WWW
      Ph: Wyborcza.pl / Trójmiasto

      Kai Bumann
      Dyrygent

    • Strona artysty
      Ph: Małgorzata Sobieraj

      Rafał Kłoczko
      Dyrygent

    • Strona WWW
      Ph: sfstation.com

      Bogusław Dawidow
      Dyrygent

    • Wikipedia
      Ph: stpetridom.de

      Tobias Gravenhorst
      Dyrygent

    • Wikipedia
      Ph: classic-online.ru

      Wolfgang Helbich
      Dyrygent

    • Wikipedia
      Ph: Archiwum artysty

      Tadeusz Wojciechowski
      Dyrygent

    • Strona WWW
      Ph: namyslowiacy.pl

      Tadeusz Wicherek
      Dyrygent

    • Wikipedia
      Ph: nfm.wroclaw.pl

      Agnieszka Franków-Żelazny
      Dyrygent

    • Wikipedia
      Ph: Piotr Kazimierczak

      Przemysław Fiugajski
      Dyrygent

      Jacek Brzoznowski
      - Dyrygent-rezydent

      Urodzony w 1993 roku w Ełku. Wychowanek Akademii Muzycznej im. Stanisława Moniuszki w Gdańsku, początkowo w klasie dyrygentury prof. W. Rajskiego, później kontynuował naukę u prof. R. J. Delekty. Zdobył III Nagrodę na II Ogólnopolskim Konkursie Studentów Dyrygentury im. A. Kopycińskiego we Wrocławiu (2017). Dodatkowo otrzymał Nagrodę Specjalną za wykonanie utworu współczesnego oraz Nagrodę Orkiestry Kameralnej. Ma na swoim koncie kursy prowadzone przez takich dyrygentów jak: José Maria Florêncio, George Tchitchinadze, Jerzy Salwarowski. Kilkukrotnie uczestniczył w warsztatach pod kierownictwem R. J. Delekty z Orkiestrą Akademii Beethovenowskiej w Krakowie. Prowadził próby do koncertu w Polskiej Filharmonii Bałtyckiej, na którym dyrygował José Maria Florêncio. Dodatkowo miał możliwość pracowania m. in. z: Orkiestrą Polskiej Filharmonii Kameralnej w Sopocie, Gdyńską Orkiestrą Symfoniczną, Orkiestrą Symfoniczną Akademii Muzycznej w Gdańsku.

      Dyskografia
      • Musica Polonica, Cappella Gedanensis (płyta winylowa)

        KKM 3021-1, Wiedeń 1986

      • Music of Old Gdansk vol. 2 - The Glory of Gdańsk: Baroque Masterpieces

        CD-L002 LECH, Polska 1991

      • Music of Old Gdansk vol. 2 - A Heavenly Harmony

        CD-L003 LECH, Polska 1991

      • François Couperin, Messe des Paroisses

        CD-L001, Polska 1991

      • Vivart: Kolędy Polskie Cantiques De Noel Polonais

        VIV 91 01, Francja 1991

      • April Is in My Mistress' Face (Kaseta magnetofonowa)

        K 009, Polska 1992

      • Musik aus dem alten Danzig

        WDR DDD TAMH 95/3, Niemcy 1995/1996

      • Music of Old Gdansk vol. 3

        FCD 01211, Polska 1997

      • Music Treasures of Old Gdańsk (14th – 17th century) vol.1

        FCD 01213, 
Polska 1997

      • Music Treasures of Old Gdańsk (17th – 18th century) vol.2

        SCD 065 2, Polska 2006

      • Johann Balthasar Christian Freisslich (1687-1764) Kantata na uroczysty dzień urodzin Króla Polski Augusta III

        FCD 01216, Polska 1997

      • Kolędy Nowy Rok u Ojca Świętego Jana Pawła II

        FUTUREX FCD 7102 DDD, Polska 1997

      • 20 lat Cappelli Gedanensis – Muzyka Dawnego Gdańska

        FDC 12162 / FCD 739 2

      • Antonio Vivaldi (1678-1741), Cztery Pory Roku

        FDC 750 2, Polska 2002

      • Kolędy - wznowienie

        SOLITON SFCD 710 2 DDD, Polska 2003

      • Wybrane utwory

        SCD 028 2, Polska 2004

      • Scott Joplin

        RADIO GDAŃSK, Polska 2005

      • Johann Theodor Roemhild (1684-1756) - Kantaty (z rękopisów gdańskich)

        SCD 067 2, 
Polska 2006

      • Gorzkie żale

        SCD 065 2, Polska 2006

      • Cappella Gedanensis i Konstanty Andrzej Kulka – skrzypce

        FSCD 073 2, 
Polska 2006

      • Gorzkie żale i pieśni pasyjne

        WKM GOŚĆ NIEDZIELNY, Polska 2006

      • Luigi Boccherini (1743-1805), Stabat Mater

        SOLITON 095 2, Polska 2007

      • Psalmy. Artyści Janowi Pawłowi II W Hołdzie

        PRCD 835, Polska 2007

      • Skarby Muzyki Dawnego Gdańska – wznowienie

        CD1 SCD 058; CD2 SCD 059, CD3 SCD 060, Polska 2008

      • Juliusz Łuciuk, Litania Polska do słów ks. Jana Twardowskiego

        SCD 045 3, Polska 2008

      • Antonio Vivaldi (1678-1741) Cztery Pory Roku – Le Quattro Stagioni

        DUX 0682a, Polska 2008

      • Hymny. Artyści Janowi Pawłowi II W Hołdzie

        PR CD 1126, Polska 2008

      • Viva Vivaldi

        SOLITON SCD 054 3K, Polska 2009

      • Patroni Europy i Polski. Artyści Janowi Pawłowi II W Hołdzie

        PR CD 1077, Polska 2009

      • Musica Sacromontana. Józef Zeidler – Adam Jędrowski

        PR CD 1308-1309, Polska 2010

      • Golgota Polska. Artyści Janowi Pawłowi II w Hołdzie

        PR CD 1244, Polska 2010

      • Święty. Artyści Janowi Pawłowi II w Hołdzie

        PR CD 1383, Polska 2011

      • Vivaldi – Bach Stile Concerto

        SOLITON SCD 134 3, Polska 2011

      • Msza góralska

        SOLITON PZSL 001, Polska 2014


      • Classic! Igor Falecki & Cappella Gedanensis

        JP Artist, Polska 2015

      Muzyka
      • “Zespół wystąpił w Kataloni i pokazał świetny poziom i klasę. Odbiorcy byli zachwyceni.
        Kiedy pojawiłą sie możliwość współpracy z Cappellą, nie zastanawiałem się ani chwili.”

      • “Gratuluję Gdańskowi tak dobrej inwestycji.”

      • “Jest to pełnokrwiste muzykowanie: porywające, pełne promieniującej energii, z prawie niekończącą się możnością wytrzymania do końca, subtelne w dynamicznych detalach i ponad wszystko zaangażowane.”

      • “Koncert Cappelli Gedanensis był jednym z tych, które ujmują od pierwszej zagranej nuty.
        Barokowa muzyka gloryfikująca rozpromieniała w pełnym blasku.”

      • “Cappella Gedanensis to niezwykle utalentowana grupa muzyków.”

        Partnerzy
        Organizator

        Sponsor

        Patron medialny

        Obserwuj nas na Instagramie

        A photo posted by @cappella.gedanensis on

        Kontakt


        DYREKTOR

        Marek Więcławek

        TEL.

        (+48) 663-791-473

        EMAIL

        ASYSTENTKA DYREKTORA

        Magdalena Chojnacka

        TEL.

        58 302-26-58

        EMAIL

        GŁÓWNA KSIĘGOWA

        Klaudia Szreiber

        TEL.

        58 302-26-58 w. 107

        EMAIL

        KSIĘGOWA

        Bożena Radzewicz – Noworyta

        TEL.

        58 302-26-58 w. 107

        EMAIL

        EDUKACJA ARTYSTYCZNA

        Piotr Macalak

        TEL.

        (+48) 604-644-510

        EMAIL

        INSPEKTOR ZESPOŁU

        Damian Wdziękoński

        TEL.

        (+48) 517-772-747






        CAPPELLA GEDANENSIS

        Ul. Nowe Ogrody 35,
        80-803 Gdańsk

        NIP

        583-12-81-056

        BANK MILLENNIUM SA

        05 1160 2202 0000
        0000 2894 0664

        © 2018 Cappella Gedanensis. Projekt mgmt @GravityDiamondStudios

        v.2.0.1 | Events powered by Events Manager.